Wat zijn gezonde tussendoortjes?

Door regelmatig iets te eten blijft het metabolisme van je lichaam op gang. Ons advies is dan ook om de 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) tussendoor aan te vullen met gezond tussendoortjes. Niet door de tussendoortjes als extra op te nemen in je eetpatroon, maar door je calorie-inname meer te verdelen doorheen de dag. Maak de 3 hoofdmaaltijden dus iets kleiner en zorg tussendoor voor een verantwoord tussendoortje. 

Maar wat verstaan we onder een gezond tussendoortje? 

Eerst en vooral bevat een gezond tussendoortje de nodige -essentiële- voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Laat tussendoortjes met een lage voedingswaarde dus vooral links liggen. Ze bezorgen je niet alleen snel weer een hongergevoel, maar zijn ook slecht voor o.a. je hart, bloedvaten en cholesterol.

Of een tussendoortje gezond is lees je jammer genoeg niet altijd af uit de tabel met voedingswaarden. Al zien we meer en meer het nutri-score label opduiken. Dit is een label dat de consument helpt om gezondere voeding te kopen. Ga in de ingrediëntenlijst op zoek naar natuurlijke ingrediënten. Deze bevatten voornamelijk eiwitten, (meervoudig onverzadigde) vetten, koolhydraten en vezels. Denk maar aan fruit, groenten, zuivel, noten, zaden of pitten: zij vormen een perfecte aanvulling op een gezond eetpatroon en smaken bovendien heerlijk!

Wat je zelf niet kent, is vaak niet veelbelovend: emulgatoren, anthocyanen, acesulfaam, sucralose… Je komt deze ingrediënten jammer genoeg vaak tegen, maar probeer ze als het kan te vermijden.


Smakelijk!

Read this post in English (What are healthy snacks?)

Goesting in een gezondere snack?

Voor mezelf & familie

Als relatiegeschenk

×