Leestijd: 5 min.

Rudy Proesmans, orthomoleculaire arts & auteur

Onderstaand vind je de beknopte samenvatting van ons gesprek met Dr. Rudy Proesmans. De volledige aflevering is te beluisteren via Spotify, Stitcher, SoundCloudGoogle Podcasts & Apple Podcasts.

Over Dr. Rudy Proesmans

Dr. Rudy Proesmans is orthomoleculaire arts. Orthomoleculaire geneeskunde (ortho= grieks voor juist) is een tak van de geneeskunde die met de juiste voeding de gezondheid wil verbeteren, gecombineerd met de juiste vitamines en mineralen in de juiste dosis. 

Dr. Rudy Proesmans concentreert zich op de preventie van hart- en vaatziektes, kanker, reuma, chronische vermoeidheid en op ‘healthy aging’. In 2009 verscheen zijn boek “Optimaal gezond zonder medicijnen”, dat al aan de 20ste druk toe is en zo inspeelt op de meest recente wetenschappelijke bevindingen. 

Hij is bovendien een veelgevraagd spreker op congressen in het binnen- en buitenland rond preventieve gezondheidszorg. Een onderwerp dat ook JustBite nauw aan het hart ligt en waaraan we willen bijdragen door gezonde pauzemomenten aan te bieden op de werkplek.

Preventieve gezondheid

Steeds meer mensen zien het belang in van preventieve gezondheidszorg. Door vandaag te werken aan een gezonde levensstijl met evenwichtige voeding, voldoende beweging, kwalitatieve slaap en een gezonde mate aan stress om zo gezond te zijn én te blijven. Preventieve gezondheidszorg kan helpen om gezond oud te worden en kan bovendien het verschil maken tussen het louter niet ziek zijn en optimaal gezond zijn.

Het optimale dieet

Er bestaat jammer genoeg geen magisch dieet dat perfect past voor iedereen. Het is vooral belangrijk zelf te ervaren wat goed werkt voor jezelf en wat goed past bij je microbioom of darmflora, te zoeken naar een gebalanceerd dieet dat niet te extreem is.

Het oorspronkelijk me­di­ter­raan dieet past globaal genomen het beste bij veel mensen en werkt preventief naar kanker, reuma, hart en vaatziekten, artrose, … toe. Een dieet met veel peulvruchten, heel weinig suikers en koolhydraten, weinig vlees, wat geiten- of schapenkaas.

Een niet volledig, maar deels vegetarisch dieet met veel groenten, fruit, bonen, linzen en kikkererwten, is dus een dieet dat voor veel mensen veel gezondheidsvoordelen oplevert en ook op lange termijn goed vol te houden is.

Eigenlijk moet je zelf een beetje aanvoelen waar je je goed bij voelt. Macrobiotische, vegetarische, veganistische of mediterrane diëten zijn over het algemeen door de meeste mensen goed vol te houden, worden goed verdragen en geven de beste gezondheidsresultaten.

Het witte vergif

De regelmatige inname van snelle, geraffineerde suikers, ofwel het witte vergif, bezorgt jou suikerschommelingen die jou dan weer opzadelen met vermoeidheid, lusteloosheid, depressie en nog meer van dat onfraais. Snelle suikers hebben invloed op je darmflora en verminderen je weerstand, ze geven aanleiding tot tal van aandoeningen zoals diabetes type II, verschillende kankers, hart- en vaatziekten. Door snelle suikers te vermijden zet je een hele grote stap om je gezondheid in de goede richting te leiden.

Trage suikers, die je onder meer kan terugvinden in volkoren brood, rijst, aardappelen en fruit, worden daarentegen traag opgenomen in het bloed en geven je dus niet die schadelijke suikerschommelingen. Ze voorzien je hersenen en spieren van de nodige brandstof.

Er bestaan bovendien tal van natuurlijke en verantwoorde alternatieven voor geraffineerde suikers. Denk bijvoorbeeld aan honing, ahornsiroop of gewoon de natuurlijke zoete smaak die aanwezig is in vruchten. Dergelijke alternatieven bieden naast de zoete smaak ook nuttige voedingsstoffen voor het lichaam. 

Gezond pauzeren

Mensen met een zittende kantoorjob, vermijden dus best zo veel mogelijk de klassieke, ongezonde tussendoortjes vol snelle suikers. Ideaal houden ze hun snacks zo gezond mogelijk, zoals met fruit, noten, zaden en pitten. Bosbessen bijvoorbeeld verbeteren het geheugen en de concentratie.

Vermijd dus zeker snelle, geraffineerde suikers, dit zijn ‘lege’ calorieën die je pancreas continu stimuleren, je opzadelen met een jojo-effect tussen even energie en daarna uitputting en je op lange termijn een hoger risico op suikerziekte en overgewicht bezorgen.

Zeker met een zittend beroep is het belangrijk regelmatig te bewegen om je stofwisseling een boost te geven en ook je mentale alertheid te verhogen.

Supplementen

Je kan geen voeding in een pil stoppen. Een gezonde voeding blijft steeds de basis, maar sommige vitamines en mineralen kan je onvoldoende uit je voeding halen. De juiste supplementen in de juiste dosis in functie van je specifieke noden, kunnen dan die extra boost geven die het verschil maakt tussen louter niet ziek zijn en optimaal gezond zijn. Optimale gezondheid geeft jou een betere bescherming tegen kanker, hart- en vaatziektes, veroudering, …

Tips om je gezondheid in eigen handen te nemen:

    1. Ga voor gezonde voeding. Wat je elke dag in je mond stopt, bepaalt voor een groot deel of je later ziek zal worden of niet. Vermijd zeker snelle suikers.
    2. Beweeg! Als je nu geen tijd maakt om te bewegen, ga je later tijd moeten maken om ziek te zijn. Beweging is ontzettend belangrijk.
    3. Maak gebruik van bepaalde voedingssupplementen, zoals bijvoorbeeld vitamine D en C. Supplementen kunnen je een goede bijkomende ondersteuning bieden, maar zijn geen vervanging van een gezond eetpatroon.
    4. Hou je stress op een aanvaardbaar niveau. Een gezonde, kleine mate aan stress kan bijdragen tot een productief leven, maar vermijd constante, hoge mates aan stress.
    5. Zorg voor een gezonde en voldoende slaap

Al deze tips samen kunnen ervoor zorgen dat je gezond oud kan worden en zo weinig mogelijk dokters nodig zal hebben.

Conclusie

Gezonde voeding is de basis en daarmee kunnen preventief heel veel ziektes voorkomen worden. Voedingssupplementen kunnen een goede aanvulling zijn waar nodig. Deze kunnen nog een extra boost en bescherming bieden tegen de ontwikkeling van allerlei aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziektes, reuma, artrose, chronische vermoeidheid, ...

Links

Goesting in een gezondere snack?

Voor mezelf & familie

Als relatiegeschenk

×