Leestijd: 3 min.

Ongezonde snacks

Regelmatig pauzeren met een gezond tussendoortje is belangrijk en zorgt ervoor dat jij een energieke en productieve dag kan hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet naar ongezonde opties grijpt? Met deze 7 tips wordt gezond snacken makkelijker dan ooit.

1. Blijf het hangry monster voor!

Ga voor een uitgebalanceerd ontbijt dat jou lang een verzadigd gevoel geeft met voldoende meervoudige koolhydraten, eiwitten en vezels en sla het ontbijt zeker nooit over. Je kan natuurlijk je ontbijt wat later op de dag nemen, als dat beter bij jou of je levensritme past. Hetzelfde geldt voor de lunch. Neem rustig de tijd om bewust te eten en kies voor een volwaardige gezonde lunch. Zo vermijd je sowieso al grote schommelingen en dips, zodat je rustig voor een gezonde snack kan kiezen en niet als een allesverslindend monster de snoepautomaat gaat plunderen.

2. Word je bewust en verander je gedrag

Vaak grijpen we uit gewoonte naar (meestal ongezonde) snacks. Word je bewust van dit gedrag en plan ahead: haal de ongezonde opties gewoonweg niet in huis, voorzie tal van verschillende gezonde opties, zodat je op het moment dat je honger krijgt, niet meer hoeft na te denken. Na een tweetal weken begin je volop te wennen aan je nieuwe gewoontes. Maak het jezelf makkelijker en koop gewoon geen ongezonde snacks. Wat je niet hebt, kan je ook niet eten op een moment van zwakte.

3. Verlos je van het verslavende effect

Geraffineerde suikers hebben een verslavend effect. Gun jezelf een suikerdetox en laat jouw lichaam letterlijk afkicken van deze suikers. Je zal merken dat je lichaam er ook steeds minder naar hunkert en het zal makkelijker worden om gezonde keuzes te maken en te blijven maken op lange termijn.

4. Hydrateer!

Honger en dorst worden vaak met elkaar verward. Zorg er steeds voor dat je lichaam voldoende gehydrateerd is. Zet je waterfles naast je, zo is het makkelijker om aan je ideale vochtinname te komen doorheen de dag. Een volwassene zou toch 1,5 tot 2 liter water per dag moeten drinken. Vind je het moeilijk om heel de tijd water te drinken? Varieer dan af en toe met een ongezoete kruidenthee. Of pimp je waterfles met verse kruiden zoals basilicum en munt, schijfjes komkommer, partjes limoen, granaatappelpitjes, … Laat je creativiteit erop los!
      

5. Beloon jezelf met iets anders dan voeding

We zien snacken vaak als een beloning.  Dat hebben we vaak ook meegekregen als kind. Ga maar eens na hoe vaak je in de winkel een snoepje kreeg als je braaf was geweest. Blijf jezelf vooral belonen, maar kies voor een leuke wandeling met de hond, een kort momentje voor jezelf met een tijdschrift, een spelletje met collega’s op de Playstation, een potje tafeltennis, … Kies iets waarvan jij blij wordt en beloon jezelf daar dan mee. Hou snacken en voeding als de brandstof waarmee je voor je lichaam zorgt voor een geslaagde dag.

6. Zet een kleurrijke, aanlokkelijke fruitmand of een JustBite snackbox vol gezond lekkers

Ze deze op een goed zichtbare plek en binnen handbereik. Zo wordt gezond snacken een no brainer.

Gezonde snacks op kantoor

7. Zorg voor voldoende rust.

Als je vermoeid bent, grijp je nog makkelijker naar ongezonde comfort food en kan je je impulsen minder goed beheersen.

 

Goesting in een gezondere snack?

Voor mezelf & familie

Als relatiegeschenk

×