Leestijd: 5 min.

Meenesh Mistry, Founder Wholey Moly

Onderstaand vind je de beknopte samenvatting van ons gesprek met Meenesh Mistry van Wholey Moley. De volledige aflevering is te beluisteren via Spotify, Stitcher, SoundCloud, Google Podcasts & Apple Podcasts.

Over Meenesh en Wholey Moly

Meenesh en zijn vrouw Parul richtten in 2017 hun start-up Wholey Moly op met als missie aan te tonen dat “gezond” niet synoniem is voor “saai” of “niet lekker”.

Wholey Moly is gegroeid uit een frustratie bij Meenesh dat er enkel ongezonde, gesuikerde snacks beschikbaar waren ofwel gezonde opties die helemaal niet zo lekker waren. 

Ze wilden met Wholey Moley een gezonde optie creëren voor wanneer je iets zoets wilt in de namiddag, die tegelijkertijd ook gezond voor je is.

Wholey Moly en JustBite delen dus een missie, namelijk aan een breed publiek gezonde alternatieven aanbieden voor de vaak ongezonde snacks.

Wat maakt een gezond koekje gezond?

Voor Wholey Moly was het belangrijk te achterhalen hoe ons lichaam werkt en wat de invloed is op ons lichaam van wat we in onze mond stoppen.

Eerst en vooral wilde Wholey Moly met hun gezonde koekjes een product ontwikkelen waarmee we onszelf kunnen verwennen met iets zoets dat toch ook goed voor ons is, zonder dat het bomvol geraffineerde suikers zit.

Een tweede belangrijk criterium was om enkel natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Het voelde voor Meenesh en zijn vrouw namelijk ontzettend bevreemdend om ingrediënten te eten die onherkenbaar zijn of waarvan we niet eens de naam kunnen uitspreken. Vele traditionele snacks bevatten vaak een hele waslijst aan onherkenbare ingrediënten.

Wholey Moly koekjes bevatten dus enkel natuurlijke, niet bewerkte ingrediënten en hebben een laag suikergehalte (zo laag mogelijk in vergelijking met de norm die wordt gehanteerd in de voedingssector). Maar wat nog belangrijker is, ze smaken ook ontzettend lekker, want een fantastisch gezond product staat nergens als het niet ook heerlijk smaakt. Smaak is zowat het belangrijkste criterium om mensen te kunnen overtuigen om te kiezen voor gezonde voeding.

Dat is ook de reden waarom smaak een van de strenge selectiecriteria is waaraan JustBite de snacks in hun snackboxen onderwerpt.

Wholey Moly selecteerde een aantal ingrediënten die niet enkel een heerlijke smaak toevoegen, maar die ook nog eens ongelooflijk goed voor je zijn. 

  • Neem bijvoorbeeld cacao dat 40 keer meer antioxidanten bevat dan blauwe bessen!
  • Zo vind je in de Wholey Moly koekjes ook haver in plaats van gewone bloem, omdat haver een goede energiebron is die bovendien je bloedsuiker stabiel houdt.
  • Ook het suikergehalte ligt zelfs lager dan vele andere snacks met het label ‘geen toegevoegde suiker’ dankzij de dadel- en rijstsiroop.
  • Bovendien zijn de koekjes glutenvrij, omdat steeds meer mensen ervoor kiezen om gluten links te laten liggen, ook als ze geen coeliakie hebben. Het past in een gezond voedingspatroon.

The way the cookie crumbles

Waarom de koekjes van Wholey Moly juist dadel- en rijstsiroop bevatten? Doordat de koekjes enkel natuurlijke ingrediënten bevatten en geen bewaarmiddelen of artificiële ingrediënten, hadden ze de neiging om sterk te verkruimelen. Daarom was er dus een zoetstof nodig die niet enkel zou zorgen voor de zoete smaak, maar ook zou fungeren als bindmiddel.

In traditionele snacks zorgen een hele rist aan artificiële ingrediënten, zoals verdikkings- en stabiliseringsmiddelen, voor de binding. Wholey Moly wilde dit type ingrediënten niet in hun producten en ze gingen daarom op zoek naar een gezond alternatief dat toch voor binding kon zorgen. Mensen zijn niet gewend aan koekjes die makkelijk verkruimelen en beseffen vaak niet dat het niet kruimelen enkel te danken is aan de ongezonde additieven. Daarom dat JustBite sterk inzet op informatie en bewustwording rond gezonde voeding.

Momenteel kan je al de 3 smaken terugvinden in het gamma snackboxen van JustBite en daar komt binnenkort nog een nieuwe smaak bovenop. Wholey Moly werkt hard om hun gamma steeds verder uit te breiden met nieuwe gezonde snacks.

Wholey Moley Cookies

Hoeveel calorieën mag een gezonde snack bevatten?

Het aantal calorieën van een snack zegt in feite niets over het feit of een snack al dan niet gezond is. Het ideale aantal calorieën per dag verschilt erg van persoon tot persoon en hangt af van een heel aantal factoren, zoals aanleg of levensstijl. Als je erg actief bent doorheen de dag, is het normaal dat je ook meer brandstof nodig hebt dan wanneer je hele dag op je bureaustoel zit.

Bovendien is de ene calorie de andere niet. Wanneer de calorieën in je voeding afkomstig zijn van lege voedingsmiddelen die niets voor je lichaam doen, zal je lichaam ook niet voldoende brandstof krijgen om goed te functioneren.

Zijn de calorieën daarentegen afkomstig van belangrijke nutriënten die van grote waarde zijn voor je lichaam, zullen ze een goede energie- en proteïnebron zijn voor je lichaam.

Een voorbeeld van goede, nuttige voedingsmiddelen zijn noten. Noten zijn dan misschien wel wat hoger in calorieën, ze brengen jouw lichaam broodnodige bouwstenen en zijn een goede bron van gezonde vetten, proteïnen en energie. Ze geven je bovendien langer een verzadigd gevoel en helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Bovendien smaakt elke noot een beetje anders waardoor ook de smaak van je snack steeds anders is.

Dat is wat een goede, gezonde snack voor je moet doen, je een smaakvol tussendoortje bezorgen dat een goede bron is van energie en broodnodige voedingsstoffen en jou niet opzadelt met een ongemakkelijk gevoel of pieken in je bloedsuikerspiegel.

What’s in a name?

Vanwaar komt de naam Wholey Moly? De naam is eigenlijk een samensmelting van “Holy Moly!” en wholesome. Holy Moly wordt in het Engels vaak gebruikt wanneer je aangenaam verrast bent door iets. De mensen die de koekjes van Wholey Moly probeerden waren vaak aangenaam verrast door hoe lekker ze zijn én het feit dat ze ook goed zijn voor je.

Voeg daar wholesome aan toe, dat wordt gebruikt om aan te duiden dat iets gezond en goed voor je is en de naam Wholey Moly was een feit!

Conclusie

Het aantal calorieën in een snack, bepaalt niet perse of de snack gezond is of niet. Een gezonde snack bevat steeds voldoende nuttige voedingsstoffen voor je lichaam en smaakt bovendien ook heerlijk. Daarom dat JustBite heel sterk inzet op kennisdeling rond gezonde voeding en mensen wil leren om zich niet teveel te laten leiden door het aantal calorieën van snacks.

Heb je feedback over de koekjes van Wholey Moly of heb je ideeën voor nieuwe producten? Je kan hen steeds contacteren op hello@wholeymoly.co.uk.

Bezoek ook zeker de website van Wholey Moly.

Je kan de 3 smaken van Wholey Moly terugvinden in onze snackboxen!

Goesting in een gezondere snack?

Voor mezelf & familie

Als relatiegeschenk

×