Kevin van JustBite op ISM Keulen 2020

We went the extra mile... letterlijk 275 km (171 mijl) ver om aanwezig te zijn op 's werelds meest toonaangevende vakbeurs op vlak van zoetwaren en snacks: ISM Keulen. De dochter mocht een weekendje bij haar oma logeren en samen met mijn fantastische vrouw vertrok ik om 5u 's ochtends richting Keulen.

Ons doel: inspiratie opdoen rond het topic "gezond snacken", contacten leggen met merken die onze missie delen en terug naar huis komen met nieuwe snacks om onze klanten te verrassen. And so we did!

Over ISM Keulen

ISM Keulen is dé plek voor iedereen die ook maar iets te maken heeft met zoetwaren & snacks. De beurs vindt plaats van 2 februari - 5 februari in de kathedraalstad Keulen en mocht in 2019 bijna 40.000 bezoekers ontvangen. Bezoekers uit 145 landen die te vinden waren op 120.000 m² expositieruimte. Op z'n minst indrukwekkend! We baanden ons een weg door de 1650 exposanten, op zoek naar de meeste gezonde, lekkere en innovatieve tussendoortjes op de markt. Nieuwe samenwerkingen (en vriendschapsbanden) werden er gesmeed, bestaande relaties werden onderhouden:

Bites we love team Michiel van Kriket & Kevin van JustBite 

 Het team van BitesWeLove & Michiel van Kriket

Trends op het vlak van gezond snacken

De wereldwijde snackindustrie verandert voortdurend. Technologische ontwikkelingen, sociaal-economische veranderingen... Ik neem je mee in de meest besproken trends voor 2020.

The right bite

Laat ons starten met hetgeen dat sinds enkele jaren in opmars is, het bewuste dieet en het feit dat "snacken" een van de megatrends is binnen onze voedingsgewoontes. Deze opmars zien we voornamelijk bij het jongere publiek (millenials & generatie Z, onze startende werknemers), maar ook de oudere generatie vindt zijn weg naar het gezond snacken als alternatief op ongezonde varianten. Wist je dat? 

  • We snacken als consument 21% meer dan 5 jaar geleden

  • Ondertussen snackt 95% van de Amerikaanse volwassen minstens 1 keer per dag, een trend die volop aan het overwaaien is naar Europa.

Het snelle tempo van ons dagelijkse leven zorgt voor drastische veranderingen in ons eetpatroon. Een smoothie of mueslireep als ontbijt, gedroogde vruchten en noten als vervanging van de lunch en een energiereep na de sportactiviteit... Als consument verwachten we dan ook steeds meer gebalanceerde en natuurlijke tussendoortjes met een toegevoegde waarde, die tegelijkertijd lekker zijn.

Textuur

De consument wil meer en meer ervaring beleven door het ontdekken van nieuwe texturen. Dit zag ik duidelijk terugkomen bij de merken en producten op ISM Keulen met claims als "crunchy bite", "cheeky", "crispy coconut"...

Focus van het moment

Doorheen de geschiedenis staat er telkens wel één bepaald voedingselement in de kijker. Er was een tijd dat er gesproken werd over cholesterol, margarines vs boter, vetten... Veelal gestuurd door de media en de wetenschap die ons vertellen wat goed is en wat niet (tip: wees zelf kritisch!). 

Telkens dat ik met iemand aan de praat was, werd het wel genoemd... SUIKER. Het veelbesproken topic van deze periode dat alle merken bezighoudt. Zowat iedereen had het over hun keuze van natuurlijke suikers, geen toegevoegde chemische suikers, hoe de natuurlijke producten zorgen voor natuurlijke energie & trage afgifte van energie (glycemische index)... Hoe hun keuze van suikerbron gepaard gaat met nutritionele waarde, vezels, mineralen, vitaminen... Iedereen is er meer dan ooit bewust mee bezig, en terecht! 

Andere veelgebruikte termen die ik tegenkwam: "low fat", "vitamins & minerals", "high protein", "high fiber"...

Duurzaamheid

Tussendoortjes zijn veelal individueel verpakte producten zodat ze makkelijk zijn mee te nemen on-the-go en langer houdbaar blijven. De producenten zetten dan ook volop in op eco-efficiëntie om afval en gebruik van plastiek zo veel mogelijk te verminderen. Er wordt dan vooral gekeken naar herbruikbare & ecologische materialen zoals papier, mater-bi... 

Nieuwe ingrediënten

Wat me opviel is dat bijna elk merk inzet op eiwitrijke producten: high in protein. "De markt vraagt ernaar" zei men, vooral om te snacken in functie van sport en dus voor een optimaal herstel van de spieren. Daarnaast geven proteïnerepen een voldaan gevoel, wat er opnieuw voor zorgt dat de eetlust vermindert en er minder snel naar ongezonde voeding wordt gegrepen. Om tot hoogwaardige eiwitrijke producten te komen maakt men gebruik van erwten, bonen, eiwitten... Super lekker van smaak! 

Cannabis (CBD)/ hennep

Daarnaast zag ik héél wat producten op basis van cannabis (CBD) / hennep. Een ingrediënt dat we het komende jaar vaker zullen tegenkomen in onze voeding. Denk aan hennepzaad, wat al langere tijd aan een opmars bezig is en gedefinieerd staat als superfood. Cannabis (CBD) / hennep (waar je op zich niet high van wordt zonder toevoeging van THC) zijn volledig legaal en hebben onder andere een gunstig effect op het goed functioneren van onze hersenen. 

Insecten als nieuwe norm

Krekels, meelwormen, sprinkhanen... al dan niet met een laagje chocolade rond. Ze zijn duurzaam, hoog in eiwitten & vezels en gebruiken 300 x minder water dan koeien, om maar enkele van de voordelen te benoemen. Niet voor niets staan ze reeds eeuwenlang op het menu in Azië, Latijns-Amerika & Afrika.

Gezonde chips 3.0

Eerst waren er de "gezonde chips" alternatieven door chips te bakken ipv. te frituren. Nadien kwamen er chips op basis van gedroogde groenten, fruit... Ondertussen is de nieuwste golf verantwoorde chips aangebroken in de vorm van quinoa-chips, rijstchips, linzenchips, bonenchips... en de lijst gaat zo nog even door. Onze klanten zijn er dol op dus het was leuk om te zien dat steeds meer merken inzetten op deze trend en met innovatieve producten op de markt komen.

Gezonde chips 3.0 voorbeelden

En nu?

We sloten 2019 bij JustBite af met een aanbod van 212 gezonde snacks van 49 verschillende merken. Elk tussendoortjes individueel onder de loep genomen en streng geselecteerd op basis van de samenstelling. Enerzijds kijken we hiervoor naar de voedingswaarden (verhouding vetten, koolhydraten, eiwitten & vezels), anderzijds naar de ingrediëntenlijst. Dit doen we met de eenvoudige reden dat we onze klanten willen voorzien van de best mogelijke tussendoortjes die op de markt verkrijgbaar zijn!

Met een rugzak vol inspiratie en gezonde tussendoortjes, mochten we terug naar huis. De nieuwe tussendoortjes worden eerstdaags besteld en zijn binnenkort te vinden in de snackboxen. Smakelijk & keep on snacking !

Starten met gezond snacken

Goesting in een gezondere snack?

Voor mezelf & familie

Als relatiegeschenk

×